Van stress naar ontspanning

Wat is Body Stress Release?

De ligbank

De ligbank

Body Stress Release

Wij horen de laatste tijd veel over de relatief nieuwe anti-stress methode Body Stress Release (BSR). Na enig onderzoek blijkt dat het gaat om een techniek die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en in Nederland zijn inmiddels een kleine 60 praktijken bezig met BSR. Ook in het buitenland staat BSR in de belangstelling. Zo zijn er officiele praktijken geregistreerd in zo’n 20 landen waaronder Amerika, Canada ,Australie en Nieuw Zeeland en is er een heuse beroepsvereniging en opleiding. Tijd voor wegmetjestress om hier voor onze lezers in te duiken. Wat is BSR precies en kan het werkelijk helpen tegen stress?

Wat is Body Stress Release?

Volgens de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN) is Body Stress Release een techniek die het lichaam op een natuurlijke manier helpt om spierspanning los te laten. Daar ontleent de techniek ook zijn naam aan, letterlijk: lichaamsspanning (body stress) vrijmaken/loslaten (release). Volgens deze methode reageert kan het lichaam zich bij overbelasting door stress niet meer genoeg aanpassing waardoor het de stress als spierspanning ‘vastzet’ met als doel ons ‘af te remmen’.

Body stress is dus een term die verwijst naar iedere spanning die zich in een fysiek systeem heeft vastgezet en die het lichaam niet heeft kunnen loslaten”

Er wordt terecht opgemerkt dat dit komt door ons autonome zenuwstelsel.

Door het afgeven van bepaalde signalen zoals pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we de overbelasting moeten stoppen, aldus de BSRAN.Het doel van de behandeling is dat het lichaam de spierspanning geleidelijk gaat loslaten. Hierdoor zou het zenuwstelsel meer ruimte krijgen en “beter communiceren”

Hoe werkt BSR?

Er wordt gebruik gemaakt van een speciale bank, die op het eerste gezicht wel wat wegheeft van een massagetafel. Daar gaat met tegenaanstaan en dan kantelt de therapeut de bank langzaam totdat de persoon horizontaal ligt. Personen kunnen hun kleding gewoon aanhouden. De therapeut voelt vervolgens waar er spanningspunten zitten door zacht in een bepaalde richting te drukken. Als er ergens spanning vastzit dan zou dit een lichte irritatie moeten veroorzaken en de spier op dat punt moeten reageren met een kleine terugtrekkende reflex. Dit is voor de therapeut o.a. waar te nemen door te letten op een tijdelijke verkorting in een van de benen.De release bestaat vervolgens uit het geven van kleine, lichte impulsen met de vingers, duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam zou door deze impulsen de spanning laag voor laag kunnen loslaten. Klik hier voor een demonstratie van deze techniek.

Is BSR een spirituele, mystiek of energetische geneeswijze?

De website zelf zegt daar het volgende over:

“BSR is geen geneeswijze: het is het lichaam dat zichzelf geneest. BSR is een techniek die het fysieke lichaam als aangrijpingspunt heeft. Er wordt uitgegaan van de samenhang tussen de fysieke processen en de emoties en energieën die zich in het lichaam afspelen, maar de techniek richt zich puur op de fysieke aanwezigheid van spierspanning. 
Het proces dat in het lichaam op gang wordt gebracht is aantoonbaar, vertoont een logisch verloop en heeft invloed op het welbevinden van de persoon”.

Dus nee. BSR is enkel een methode om te helpen ontspannen, net zoals dat bij een massage gedaan wordt.

Is het bewezen dat BSR werkt?

BSR therapeuten stellen geen diagnoses en claimen niet dat ze ziektes kunnen genezen.Toch meldt de officiele website van BSR Nederland dat deze techniek kan helpen bij de volgende klachten:

- Hoofdpijn, migraine, oorsuizen
- Hernia, spit, ischias
- Whiplashklachten
- Rugpijn
- Vermoeidheid, slaapproblemen
- Tintelingen, krampen  of gevoelloosheid in armen of benen
- RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom
- Pijn in heupen, benen en billen
- Onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels
- Brandend maagzuur en darmklachten
- Groeipijnen, bedplassen
- Baby’s die langdurig en onverklaarbaar huilen, darmkrampen
- Zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld bekkenpijn
- Menstruatie – of overgangsklachten, vaginisme, vulvodynie
- Burn-out, depressie

Is het daarmee bewezen dat BSR ook echt werkt? En is BSR bijvoorbeeld effectivier dan andere, bestaande therapieën? Om die vragen te beantwoorden hebben we wat extra onderzoek en o.a. navraag bij een huisarts gedaan. We hebben eerst gekeken of er op het internet onderzoeken zijn te vinden die de effectiviteit van BSR bewijzen. Tegenwoordig beoordelen wetenschappers en instellingen zoals het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en de Nederlandse zorgverzekeraars een nieuwe therapie aan de hand van klinische proeven in vergelijking met andere therapieën. Afgezien van wat anekdotisch bewijs op het internet konden wij geen officieel onderzoek of Randomized Controlled Trials (RCT’s) vinden dat de effectiviteit van BSR aantoont. Daarnaast is de training voor BSR therapeuten relatief kort – 4 tot 5 maanden (vergeleken met 4-6 jaar training voor een physiotherapeut of osteopaat).

BSRAN valt bij sommige verzekeraars (zoals Achmea) in de categorie alternatieve geestelijke hulpverlening  en wordt dus wel vergoed maar niet vanuit het basispakket. Andere zorgverzekeraars (zoals Menzis) erkennen de BSRAN niet als alternatieve hulpverlening en vergoeden dit dus ook niet vanuit het basispakket. Hoewel de normale regels van het patientrecht en het tuchtrecht daarom niet gelden, lijkt daarmee wel vastgesteld dat een Body Stress Release behandeling niet schadelijk is. Zorgverzekeraars laten de keuze bij de patient  of hij of zij de behandeling ook werkelijk nuttig en veilig vindt.

 

Is BSR min of meer even effectief als een massage, osteopathie, ontspanningsoefeningen of ontspannings-therapieën? Er bestaat geen enkele twijfel over dat stress leidt tot een toename van spanning in de spieren maar er zijn genoeg manieren om dit te verlichten of te verhelpen. Ik vraag mij af hoeveel van de effectiviteit van BSR komt door simpelweg luisteren naar iemand, de tijd voor iemand nemen, aandachteven, iemand aanraken of masseren etc.? Wordt er ook naar de oorzaken van stress gekeken of worden alleen symptomen behandeld?

Een huisarts vertelde ons: “Wij zien in onze loopbaan een heleboel mensen die last hebben van stress. I beveel dan meestal een combinatie van regelmatige lichaamsbeweging, het leren van simpele ontspanningsoefeningen en.of gesprekken met hulpverleners of psycholoogen aan”.

Betekent dit dat BSR niet werkt? Nee. Het is belangrijk dat er ruimte is voor nieuwe benaderingen en behandelingen voor spierspanning door stress. Maar totdat er meer onderzoek is gedaan kan BSR mijns inziens het beste gezien worden als complementaire behandeling op de reguliere zorg.

Body Stress Release ervaringen

Op de website van het BSR staan (natuurlijk) een hoop succesverhalen. Maar wij horen natuurlijk graag wat de mening en/of ervaring van onze lezers zijn. Misschien ken je iemand die er door geholpen is of juist niet? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten.

Meer weten? Kijk dan op http://www.bodystressrelease.nl of neem contact met ons op.

Jullie altijd-in-voor-iets-nieuws-coach

Lennart